Na predlog Slovenskega etnografskega muzeja, ki opravlja naloge nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, je Ministrstvo za kulturo v Register vpisalo dve novi enoti - 𝐏𝐫𝐢𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐦𝐞ž𝐞𝐫𝐥𝐨𝐯 in 𝐏𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐧𝐨 𝐠𝐚𝐬𝐢𝐥𝐬𝐭𝐯𝐨.
𝐌𝐞ž𝐞𝐫𝐥𝐢 narečno poimenovani tudi 'mažerli' (podjunsko) ali 'mežerle' (mežiško) so 𝗸𝗼𝗿𝗼š𝗸𝗮 𝗷𝗲𝗱 iz pečene drobovine (pljuč in srca) prašiča, kruha, začimb in jajc, ki jo v kmečkem okolju Mežiške, Mislinjske in Dravske doline danes pripravljajo zlasti ob kolinah v poznem jesenskem in zimskem času. Kot toplo predjed ali glavno jed jo vse leto svojim gostom ponujajo številne gostilne na tem območju. Poimenovanje jedi domnevno izhaja iz nemškega izraza za majhno rezino ('maiselein'). Leta 2021 je bila 𝗷𝗲𝗱 𝘃𝗸𝗹𝗷𝘂č𝗲𝗻𝗮 𝘃 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁 𝗞𝗼𝗿𝗼š𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗽𝗼𝗸𝗿𝗮𝗷𝗶𝗻𝘀𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷𝗮 𝗞𝗼𝗿𝗼š𝗸𝗮 𝗸𝗼š𝘁𝗮, s katerim je bila v ospredje postavljena kulinarična dediščina tega območja. Jed predstavlja pomemben povezovalni element v lokalnem okolju, se prilagaja sodobnim trendom v kulinariki, a ohranja povezavo s svojo nekdanjo vlogo obredne jedi, ki je bila na mizah predvsem ob svatbah in sedminah. 𝗣𝗼𝗯𝘂𝗱𝗼 𝘇𝗮 𝘃𝗽𝗶𝘀 𝘃 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗷𝗲 𝗽𝗼𝗱𝗮𝗹𝗮 𝗚𝗼𝘀𝘁𝗶𝗹𝗻𝗮 𝗠𝘂𝗿𝗸𝗼 𝗶𝘇 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗰𝗮.
Besedilo in slika: Koroški pokrajinski muzej.