×
Med močnatimi jedmi so na Koroškem vedno radi jedli nudlne, ki jih v ostalih predelih Slovenije poznajo kot štruklje, krapce ali žlikrofe. Na Koroškem sicer razlikujemo med nudlni (štruklji) in povitneki (zavitki). Pri nudlnih je nadev v kupčkih stisnjen v testu, ki je vlečeno, medtem ko je pri povitneku nadev zavit v testu (pečen povitnek je štrudl). V obeh primerih so se iznajdljive gospodinje rade poigrale z različnimi vrstami nadevov, ki so jih prilagajale predvsem letnim časom oziroma temu, kar je bilo doma takrat na voljo … Kvočevi ali kločevi nudlni so dobili ime po nadevu iz suhih hrušk, poleg teh pa so zelo okusni še »japčni« (jabolčni), »češplovi« (češpljevi), »jegličevi« (proseni), »bukovi« (ajdovi), »sirovi« ali »šipkovi« (skutni) in rpičevi (krompirjevi) nudlni.
Zabeljene z »grumpi« (ocvirki) lahko nudlne pripravimo kot prilogo k mesu, tisti bolj »pocukrani« pa si jih lahko pripravite s praženimi drobtinami, sladkorjem in cimetom.
Recept:
Sestavine:
Testo (postopek izdelave testa je pri vseh nudlnih enak):
50 dag pšenične moke
1 jajce
1 žlica masti ali olja
ščepec soli
mlačna voda
Nadev:
25 dag suhih hrušk
1 jajce
kocke suhega belega kruha
sladkor po okusu
šilce hruškovega ali drugega sadnega žganja
Priprava:
Iz sestavin zgnetemo mehkejše testo, ki naj počiva. Medtem pripravimo nadev. Kuhanim suhim hruškam odstranimo peške, jih zmeljemo ali drobno zrežemo. Dodamo jajce, kocke belega kruha, sladkor po okusu in šilce žganja. Dobro zmešamo in oblikujemo za oreh debele kroglice. Nadev mora biti tako gost, da obdrži obliko.
Testo tanko razvaljamo v pravokotno obliko. Na razvaljano testo v vrsto polagamo kroglice pripravljenega nadeva v razmaku dva do tri prste. S koleščkom za rezanje testa odrežemo toliko testa, da z njim pokrijemo naloženi nadev. Dobro stisnemo robove testa, da se zlepijo, in sočasno iztisnemo odvečni zrak. Tako dobimo žepke. S koleščkom posamezne žepke odrežemo. Pripravljene žepke (nudlne) kuhamo v slanem kropu od deset do petnajst minut. Iz vroče vode jih poberemo s penovko, leseno »nudlnovo kuhlo« in jih naložimo v ogreto skledo. Zabelimo po okusu.
Avtor fotografij: Tomo Jeseničnik